Aktivnosti

Operativno područje djelovanja vatrogasne postrojbe kao i dobrovoljnih vatrogasnih društava je Grad Sveta Nedelja koji broji 14 pripadajućih naselja, obuhvaćajući ukupnu površinu od 52,6km2, gdje živi oko 20 tisuća stanovnika.

Poplave i radovi na vodi

Radi velikog broja jezera (28) te operativnog djelovanja na desnoj obali rijeke Save, Vatrogasci Grada Sveta Nedelja raspolažu sa 3 motorna čamca za spašavanje, vatrogasnom spasilačkom opremom za radove na vodi te opremom za djelovanje u slučaju akcidenta na vodenim površinama. Također vatrogasci broje tim od 13 ronilaca.

Potresi

Brojni uzroci kao što su potresi, eksplozije, klizišta, razne prometne nesreće u zračnom, željezničkom i cestovnom prometu i slično, mogu dovesti do urušavanja raznih građevina iz kojih je potrebno spašavati ugrožene osobe.

Osnovna zadaća vatrogasaca je da primjenom raznih tehnika i specijalne opreme sa što većom sigurnošću za žrtve i spasioce brzo reagiraju u slučaju potrebe za spašavanjem zatrpanih osoba u građevinama.

Prometne nesreće

Trećina svih vatrogasnih intervencija su tehničke, od kojih je veliki broj intervencija spašavanja unesrećenih prilikom prometnih nesreća, odnosno u situacijama u kojima unesrećeni ostaju ukliješteni unutar deformiranih vozila.

U prometnim nesrećama vatrogasci djeluju u kontekstu tehničkog aspekta oslobađanja osoba i pružanja prve pomoći do dolaska interventnih ekipa Hitne medicinske pomoći.

Hidraulični alati za spašavanje su ključni komadi opreme kojima se vatrogasci koriste. Oni su najzastupljeniji i najefikasniji dio opreme za nadvladavanje velikih sila za odmicanje, razupiranje ili rezanje čvrstih metalnih konstrukcija i elemenata vozila u svrhu spašavanja unesrećenih.

Spašavanje sa visina i iz dubina

Spašavanje unesrećenih iz dubina i visina problematika je s kojom se sve češće susreću vatrogasci prilikom obavljanja vatrogasne djelatnosti. Za ovako zahtjevne intervencije spašavanja potrebna je vrhunska osposobljenost, opremljenost i uvježbanost.

Spaljivanje biljnog otpada

U razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine. Svako spaljivanje biljnog otpada potrebno je najaviti vatrogascima na broj 193.

Podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Vatrodojava

Svrha vatrodojavnog sustava je otkrivanje požara u početnoj fazi, time i spašavanje života te imovine. Svaki je požar moguće lako ugasiti u njegovoj početnoj fazi, dok rasplamsali požar često dovodi do potpunog uništenja objekta. Radi toga je izuzetno bitno ulagati u vatrodojavne sustave koji će požar detektirati što je ranije moguće.

Kolačići Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Nastavkom pregledavanja ove web stranice, slažete se s korištenjem kolačića.
Napredne postavke Ova web stranica koristi kolačiće kako bi vam osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Nastavkom pregledavanja ove web stranice, slažete se s korištenjem kolačića. Kolačići su male datoteke koje se pohranjuju na vaše računalo kako bi naša web stranica mogla zapamtiti vaše postavke i zapise aktivnosti na web stranici. Ovi kolačići ne sadrže nikakve osobne podatke i neće se dijeliti s trećim stranama. Možete odabrati da ne želite primati kolačiće tijekom pregledavanja naše web stranice, no to može dovesti do smanjene funkcionalnosti i mogućnosti korištenja nekih dijelova web stranice.
  • Osnovni kolačići
  • Osnovni kolačići su oni koji su neophodni za rad web stranice i omogućuju osnovne funkcije poput prijave i sigurnosti.
  • Analitika
  • Analitički kolačići nam omogućuju da pratimo i analiziramo posjetitelje na web stranici kako bismo mogli poboljšati njihovo iskustvo.
  • Oglašavanje
  • Oglašivački kolačići se koriste za ciljanje oglasa prema posjetiteljima na web stranici i pružaju informacije o njihovim interesima.
  • Društvene mreže
  • Društveni kolačići omogućuju posjetiteljima da se povežu s društvenim mrežama i dijele sadržaj s drugima.