Povijest, Povijest VZG-a Sveta Nedelja — 3. listopada 2016. 14:21

Povijest VZG-a Sveta Nedelja

grb vzg-a sveta nedelja

1993– 2013

POVJESNICA VZG-a SVETA NEDELJA

Utemeljenjem naše općine ne znači samo konstituiranje Općinskog vijeća , nego predstoji proces organiziranja i drugih, ne samo političkih tijela. Tako je te subote 22.05.1993. godine u prostorijama DVD-a Sveta Nedelja započela osnivačka skupština Vatrogasne zajednice općine Sveta Nedelja. Osim delegata tom skupu prisustvovali su i ugledni gosti: načelnik općine gospodin Krunoslav Markovinović, predsjednik općinskog vijeća gospodin Stjepan Čakanić, načelnik XIV Policijske postaje gospodin Pezer te predstavnici Vatrogasnog saveza grada Samobora na čelu sa gospodinom Vladom Dominom st.
Vatrogasna zajednica grada Sveta Nedelja je gradska organizacija koja objedinjuje sva četiri društva sa područja našeg grada a to su: DVD Kerestinec, DVD Rakitje, DVD Strmec i DVD Sveta Nedelja. Njezina osnivačka skupština je zapravo samo formalizirala i donijela konkretne odluke o ustrojstvu općinske vatrogasne zajednice. Pripremu terena je obavilo šest prethodnih sjednica Inicijativnog odbora koje su stvorile sve uvjete za ujedinjenje. Osnivačka skupština trebala je samo ˝uobličiti˝već postojeću volju za ujedinjenjem u konkretne odluke. Odlučeno je da skupštinu sačinjavaju 25 delegata tj. iz svakog društva po šest dok svake četvrte godine drugo društvo ima pravo na sedam delegata. Svaki delegat pomoću vjerodajnice koju je dobio može odlučivati o ustrojstvu i vodstvu buduće općinske organizacije vatrogasne službe. Osim odabira ljudi i definiranje njihovih funkcija skupština je izglasala i privremeni poslovnik i privremeni Statut, što novo uspostavljenoj općinskoj organizaciji vatrogasaca daje funkciju pravne osobe. Mnoštvo problema u organizaciji VZO-a zadalo je još neizglasan zakon koji bi ovakvom tipu organizacije jednoznačno odredio pravni okvir djelovanja.
Dok se taj zakon ne prihvati prijedlog gosp. Čakanića bio je da se Poslovnik i Statut definiraju kao privremeni čime bi se izbjeglo moguća nepodudarnost ili čak suprotnost Poslovnika i našeg Statuta te budućeg Republičkog zakona.

U Upravni odbor VZO Sveta Nedelja izabrani su:
Predsjednik zajednice : Branko Čerkez ( DVD Kerestinec )
Dopredsjednik zajednice : Ivan Aladrović ( DVD Rakitje)
Zapovjednik zajednice : Ivan Čačković ( DVD Sveta Nedelja)
Dozapovjednik zajednice : Nevenko Čižmešija ( DVD Kerestinec )
Tajnik zajednice : Zlatko Ivančić (DVD Strmec)
Blagajnik zajednice : Mladen Mužinić ( DVD Sveta Nedelja )
Član :Ivan Mavrek ( DVD Rakitje )
Član : Rudolf Kozar ( DVD Strmec )
U Nadzorni odbor VZO Sveta Nedelja izabrani su :
Predsjednik odbora : Ivan Čleković ( DVD Rakitje )
Član odbora : Krešimir Turk ( DVD Sveta Nedelja )
Član odbora : Branko Vlašić ( DVD Strmec )

Zapovjedništvo VZO –a sačinjavali su svi zapovjednici društava. Zapovjednikom zajednice izabran je Ivan Čačković ( DVD Sveta Nedelja) a za Dozapovjednika zajednice Nevenko Čižmešija ( DVD Kerestinec ) te članovi zapovjedništva zapovjednik DVD-a Rakitje Krunoslav Jurković te zapovjednik DVD-a Strmec Rudolf Kozar.

Za potpisnike u VZO Sveta Nedelja izabrani su:
Čačković Ivan ( DVD Sveta Nedelja )
Nevenko Čižmešija ( DVD Kerestinec )
Ivan Mavrek ( DVD Rakitje )
Rudolf Kozar ( DVD Strmec )

Za delegata u Vatrogasnu zajednicu zagrebačke županije izabran je :
Zlatko Ivančić ( DVD Strmec)

1996.

Tokom 1996.godine prvo je od većih poslova točnije 08.07. izvršena registracija VZO-a Sveta Nedelja pod registracijskim brojem 19 knjiga 2. Nakon toga krenulo se prema sređivanju ostalih ustrojbenih faktora , tako 09.09.1996. od Državnog zavoda za statistiku dobivamo broj poslovnog subjekta 1219936 te 12.09.1996. dobivamo žiro račun pri ZAP-u Samobor 30113-678-100837. Na temelju članka 17. Zakona o društvenim organizacijama i udruženjima građana (NN br.10/90) donijela je 02.04. 96. odluku o udruživanje u VZZŽ-e. DVD Kerestinec održava svoj I Kup Kerestinca koji će kasnije prijeći u tradicionalni Kup kojeg posjećuju mnoge jake ekipe iz cijele Hrvatske. Te 1996.godine VZO Sveta Nedelja raspolaže sa :
jednom autocisternom TAM 110T10 sa 5000 litara vode ,
jednom autocisternom TAM 5500 sa 5000 litara vode
jedna autocisterna FAP sa 8000 litara vode (neregistrirana)
3 agregata Rosenbauer sa pripadajućom opremom
malo vatrogasno vozilo Mercedes M 408 sa pripadajućom opremom

1997.

1997.godinu pamtit ćemo po preranoj smrti Dozapovjednika VZO-a i Predsjednika DVD-a Sveta Nedelja gosp. Pavla Ivanca te nabavci vatrogasnog kombija za potrebe DVD Sveta Nedelja. 03.05.1997.godine održan je II Kup Svetog Florijana te Općinsko natjecanje. U Strmcu je održana združena vježba svih društava sa područja naše općine pod nazivom Vrtić´ 97.

1998.

1998.godinu pamtit ćemo po velikom broju intervencija (130). Od podmetnutih požara gospodarskih objekata do ispumpavanja vode iz stambenih i gospodarskih objekata nastalim uslijed poplava. Osim na našem području djelovali smo i na području Žumberačkog gorja , dok su članovi DVD-a Svete Nedelje učestvovali u akciji TRAMUNTANA na otocima Korčula i Lastovo.

1999.

U 1999.godini tijekom travnja i svibnja za zvanje VATROGASAC pohađalo je 76 polaznika iz naših dobrovoljnih vatrogasnih društava, a na kraju njih 68 uspješno završava školovanje. Na županijskom natjecanju treća mjesta osvajaju ženska ekipa DVD Kerestinec, te muška ekipa DVD Sveta Nedelja čime stiču pravo nastupa na državnom natjecanju 2000. godine u Varaždinu. Za potrebe DVD Sveta Nedelja nabavljeno je vatrogasno navalno vozilo MAGIRUS s time da je veći dio sredstava dao sam DVD Sveta Nedelja . DVD Strmec je u sklopu proslave 10 godina rada održao vatrogasno natjecanje te združenu pokaznu vježbu.

2000.

Uz pomoć gospodina Mate Mikeka u 2000. po ranije ustaljenom dogovoru zajednice nabavljeno je vozilo za potrebe DVD Strmec. Nabavljeno je malo navalno vozilo MERCEDES 309 sa kompletnom pripadajućom opremom . Ovo je treće vozilo koje se nabavlja u sklopu dogovora na najvišoj razini VZO-a Sveta Nedelja. Vrši se osiguranje svetonedeljskog fašnika, te rellya Oldtimera u Svetoj Nedelji. Na državnom natjecanju održanom u Varaždinu ženska ekipa DVD Kerestinec u konkurenciji 34 ekipe osvaja odlično 6. mjesto dok muška ekipa DVD Sveta Nedelja u konkurenciji 46 ekipa osvaja 23. mjesto. Sveukupno gledajući ovo su odlični rezultati za ovako malu i mladu zajednicu. U prosincu mjesecu obavljeno je školovanje za zvanje vatrogasac I. klase gdje je uspješno završilo 65 kandidata.

2001.

U 2001.godini završavamo sa ranije dogovorenim nabavkama vatrogasnih vozila za svako društvo tako je nabavljeno navalno vatrogasno vozilo marke MAGIRUS za potrebe DVD Rakitje. I ovo vozilo je kao i ostala ranije nabavljeno uz pomoć gospodina Mate Mikeka. Ženska ekipa DVD Kerestinec i muška ekipa DVD Sveta Nedelja na ponos svojih matičnih društava , vatrogasne zajednice a naposljetku predstavljajući i općinu Sveta Nedelja donose nam sve više i više priznanja i pehara u svoje domove. Nabavljeno je šest radio stanica za potrebe zajednice.

2002.

Početkom svibnja 2002.u mjesecu zaštite od požara u Rakitju je održana pokazna vježba gdje je izvršena simulacija gašenja požara na objektu škole i dječjeg vrtića. Te 2002.godine Zajednica raspolaže sa:
2 navalna vozila Magirus FM170 D11
2 autocisterne TAM 110T10 sa po 5000 litara vode
navalno vozilo Mercedes 1113
navalno vozilo FAP 1520
navalno vozilo Mercedes 309
kombi vozilo VW 1.9 Transporter
kombi vozilo Ford Tranzit
4 motorne štrcaljke Rosenbauer
Iz ovoga se vidi Zajednica posjeduje dosta vozila, što je i točno, jedino je zabrinjavajuća njihova starost s obzirom na nabavku rezervnih dijelova .

2003.

U 2003. Raspravljalo se o prijedlogu procjene ugroženosti od požara koju nam je općina dostavila na uvid. Izvršena su probna uzbunjivanja po DVD-ima od strane zapovjedništva VZO-a, te inspekcijski nadzor od strane MUP-a koji su zadovoljni viđenim na terenu. Uz suglasnost Općine izrađen grb
Zajednice te izvršeno školovanje 32 člana za ispitanog vatrogasca. Povodom mjeseca zaštite od požara i proslavi Svetog Florijana, u Brezju je održana pokazna vježba dok je u suradnji sa RACVIACOM iz Rakitja unutar objekta izvršena Javna pokazna vježba na kojoj su učestvovala sva naša vatrogasna društva pred predstavnicima iz cijele Europe na opće zadovoljstvo izvršili vježbu u četiri segmenta. Te godine iz proračuna općine za djelovanje Vatrogasne zajednice i vatrogasnih društava predviđena sredstva iznosila su 350.000,00 kn, a do kraja godine isplaćeno je 320.000,00 kn što je bilo nedostatno za ispunjenje financijskog plana. Što se tiče natjecanja, društva su se natjecala i nastupala u Harmici, Prigorju Brdovečkom, Kerestincu, Bednji, Hrnetić –Novakima, Svetoj Nedelji, Ivanić-Gradu, Starom Čiču, Mariji Magdaleni, Bregani, Bobovici, Desnom Trebarjevu, Dubravici te u susjednoj republici Sloveniji u mjestu Bukošek. Najviše uspjeha donijela je ekipa DVD-a Sveta Nedelja koja je napravila najveći uspjeh u povijesti matičnog društva po broju osvojenih pehara. Osim već tradicionalnog Kupa Kerestinca u organizaciji DVD Kerestinec dobili smo još jedno natjecanje, a to je Memorijalni Kup „Pavao Ivanec“ u organizaciji DVD Sveta Nedelja.

2004.

U 2004.godini po prvi puta dolazi do nabavke novog vozila, a ne polovnih kao do tada. DVD Sveta Nedelja u suradnji sa VZO Sveta Nedelja te općinskim poglavarstvom nabavlja autocisternu Renault Midlum 270, kapaciteta 7000 litara te vrijednosti 1.250,000,00 kuna. Na svojoj godišnjoj sjednici za predsjednika Zajednice izabran je Goran Škarić iz DVD-a Kerestinec. Svoju 50.godišnjicu proslavili su članovi DVD-a Kerestinec. U sklopu mjeseca zaštite od požara održana je javna pokama vježba u industrijskoj zoni na objektu „Brković d.o.o.“

2005.

U 2005. na nogometnom igralištu Lazina u Strmcu održali smo službeno općinsko vatrogasno natjecanje na kojem su sudjelovala sva društva našeg VZO-a. Pravo nastupanja na županijskom natjecanju stekle su prve tri ekipe: Sveta Nedelja, Strmec i Raktije. Združenu pokaznu vježbu svih DVD-a održali smo u Maloj Gorici u centru mjesta. Po prvi puta je prezentirana oprema za spašavanje unesrećenih kod prometnih nesreća. U svibnju mjesecu kada slavimo našeg zaštitnika, Svetog Florijana, po prvi puta Zajednica bira društvo i vatrogasca godine. Za prve laureate izabrani su DVD Sveta Nedelja i Damir Marenić iz DVD-a Sveta Nedelja. Na zamolbu DVD-a Stupnik sudjelovali smo na pokaznoj viježbi „Stupnik 2005“ povodom dana općine Stupnik sa tri naša društva dok smo DVD Rakitje ostavili u pričuvi radi moguće intervencije na podrućju naše općine. Tokom 2005 godine uz pomoć Poglavarstva naše općine nabavljeno je rabljeno zapovjedno vozilo Mitsubishi. Isto tako nabavljena je putem civilne zaštite oprema koju koristimo kod tehničkih intervencija.

2006.

Proglašenjem općine Sveta Nedelja u Grad Sveta nedelja tako i mi mjenjamo naziv u VZG Sveta Nedelja. U 2006 odradili smo dvije pokazne vježbe za građanstvo. Prva vježba organizirana je na nivou VZG-a, a održana je povodom Svetog Florijana u Novakima. Sama vježba odvijala se u nekoliko segmenata. Na vježbi je građanstvu prikazana novo nabavljena oprema sa kojom raspolažemo. Druga vježba je održana u centru Svete Nedelje na staroj pošti povodom obljetnice 80 godina DVD-a Sveta Nedelja. Tu vježbu odradili su sami članovi DVD-a Sveta Nedelja uz pomoć djece KUD Sveta Nedelja . Osim intervencija i vježbi svakodnevno je vršena dostava vode na Svetonedeljski breg.
U mjesecu zaštite od požara i zaštitnika vatrogasaca društvom godine proglašena je DVD Sveta Nedelja, a za vatrogasca godine Boris Nađenović iz Svete Nedelje. Kao i prijašnje godine VZG Sveta Nedelja organizira školovanje za vatrogasnu mladež, za vatrogasca, vatrogasca I. klase, dočasnika i dočasnika I. klase. Također zajednica pokreće školovanje za specijalnosti i to za strojara te tehničke intervencije. Nabavljeno je novo kombi vozilo Opel Vivaro za potrebe DVD-a Rakitje u vrijednosti 180.000,00 kuna.

2007.

2007.godinu započinjemo ispitom polaznika za vatrogasna zvanja. Tako školovanje uspješno završava 18 članova vatrogasne mladež,i za vatrogasca 3 kandidata, vatrogasca I. klase 6 kandidata, vatrogasnog dočasnika 11 kandidata i vatrogasnog dočasnika I. klase 21 kandidat. Početak godine obilježava i promjena kategorizacije B društva u Zajednici, tako sukladno sporazumu na razini Zapovjedništva i Predsjedništva Zajednice DVD Sveta Nedelja postaje B društvo umjesto dosadašnjeg DVD-a Kerestinec. Organiziraju se redovne godišnje sjednice skupština DVD-a gdje je bio prioritetni zadatak uskladiti Statute društava s obzirom na promjenu statusa jedinice lokalne samouprave, odnosno Vatrogasna zajednica Općine Sveta Nedelja pretransformirala se je u Vatrogasnu zajednicu Grada Sveta Nedelja. DVD Strmec preuzima vatrogasno vozilo iz kapitalnih ulaganja Zajednice za 2006. godinu, a svečana primopredaja obavljena je početkom veljače. Krajem travnja počinje osposobljavanje za specijalnost rada pri tehničkim intervencijama, te sredinom svibnja i završava dvanaest kandidata iz društava svetonedeljske vatrogasne Zajednice. U operativnom dijelu bilježimo gašenje velikog šumskog požara na Žumberačkom gorju u mjestu Budinjaku na poziv Županijskog zapovjednika.
Na toj intervenciji su po nalogu gradskog zapovjednika Nevenka Čižmešije sudjelovali vatrogasci iz DVD-a Sveta Nedelja, Strmec i Rakitje, dok je DVD Kerestinec ostalo u pripravnosti u slučaju angažiranja dodatnih snaga i pokrivanja domicilnog područja. U mjesecu zaštite od požara, povodom svetkovine svetog Florijana za društvo godine izabrano je DVD Rakitje a za vatrogasca godine Karmen Matijaščec, članica DVD-a Rakitje. U suradnji sa poglavarstvom grada Sveta Nedelja realiziraju se kapitalna ulaganja usmjeravanjem sredstava za nabavku vatrogasnog vozila za DVD Sveta Nedelja. DVD Strmec po nalogu gradskog poglavarstva dislocira vatrogasno vozilo Magirus u JVP Samobor, za vrijeme dislokacije navalnog vozila JVP-a Samobor. VZG Sveta Nedelja pokrovitelj je drugog susreta vatrogasnih blogera i webmastera, gdje se okupio zavidan broj ljudi koji putem svoj stranica, blogova, portala prate rad vatrogasaca u svojim sredinama iz cijele Hrvatske. Početkom kolovoza temeljem pobratimljenja DVD-a Sveta Nedelja i Ražanac započinje odlazak vatrogasaca Svete Nedelje i Strmca na dislokaciju na zadarsko područje, točnije u Ražanac gdje su se iskazali u gašenju požara na tom području. Kraj kolovoza i početak rujna obilježava Kornatska tragedija gdje stradava 12 heroja, tragedija koja je potresla cijelu Lijepu našu.
2008.

Ova godina će biti upamčena po nabavci dva nova vozila za potrebe DVD-a Sveta Nedelja. Uz pomoć VZG-a, gradskog poglavarstva te samog DVD-a nabavljena je autocisterna Mercedes Atego TLF 30/50 , kapaciteta 5000 litara vode. Od povrata PDV-a kupljeno je i novo kombi voziloVolkswagen Caravella. Ovakav manevar prvenstveno treba zahvaliti Upravnom odboru DVD-a Sveta Nedelja koji su znali posložiti sve kockice oko nabavke vozila. U sklopu Mjeseca zaštite od požara održana je pokazna vježba u Brezju pod nazivom ,,Stara pilana 2008″ gdje su zajedničkim snagama prlkazana spremnost i oprema koju posjedujemo. Za društvo godine izabrani je DVD Strmec, a za vatrogasca godine Nevenko Čižmešija iz DVD-a Sveta Nedelja. U suradnji sa Turističkom zajednicom te Auto-blicom uklanjaju se
olupine iz šumarka i jezera na području Svete Nedelje.
Po prvi puta u suradnji sa lokalnom samoupravom te policijskom postajom Samobor organiziramo,,Sajam mogućnosti” koji se održao na sportskim terenima u Brezju.

2009.

Ova godina je bila birovna te je za predsjednika Zajednice izabran Damir Marenić iz DVD-a Sveta Nedelja, a novo povjerenje struke za Zapovjednika dobiva Nevenko Čižmešija. U mjesecu zaštite od požara održana je pokazna vježba „Rak 2009.“ na jezeru u Rakitju. Društvom godine izabrana je DVD Sveta Nedelja dok je vatrogascem godine proglašen Ivan Čleković iz DVD-a Rakitje.
Gradska vatrogasna organizacija broji 70 operativnih članova spremnih pomoći u nevolji stanovnicima grada Sveta Nedelja a i šire. Povodom proslave 20 godina DVD-a Strmec, Grad Sveta Nedelja i VZG

Sveta Nedelja nabavljaju novo kombi vozilo Mercedes Vito 111 CDI. U sklopu suradnje DVD-a Sveta Nedelja i Ražanac vatrogasci VZG-a odlaze na dislokaciju u Ražanac tokom ljetnih dana, a vatrogasci DVD-a Kerestinec posjećuju prijateljsko društvo iz Njemačkog grada Weilersbacha.

2010.
Početkom 2010. godine započinjemo radni dogovor Grada, VZG-a, JVP-a Samobor te županijskog centra 112 oko pronalaženja modela što bolje i efikasnije dojave te izlaska na inetrvenciju.
Nekoliko mjeseci kasnije to se ostvaruje te sada sve pozive dobivamo preko županijskog centra 112 a na intervencije izlazimo u zadanom zakonskom roku. Vatrogasna zajednica Grada Sveta Nedelja sa svojim članicama DVD Kerestinec, Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja održala je združenu pokaznu vježbu pod nazivom “Rotoplast 2010” u Kerestincu. To je bila vježba gašenja požara na otvorenom skladištu otpadnih boja. Za društvo godine izabrano je DVD Sveta Nedelja doke je vatrogascem godine proglašen Marijo Švigir iz DVD-a Sveta Nedelja. Povodom postavke kipa Svetog Florijana članovi DVD-a Sveta Nedelja izvodi vježbu u cetru Grada pod nazivom „Krpa 2010“dok članovi DVD-a Kerestinec i Stupnik u sklopu međudruštvene suradnje izvode vježbu „Dvorac 2010“. Dakako najjača aktivnost vatrogasaca Grada bila je od 19.09.-21.09. kada je izgradnjom zečjih nasipa spriječeno poplavljivanje mjesta Strmec u večim razmjerima. Uz pomoć vatrogasaca VZG Jastrebarsko, VZO Pisarovina i DVD-a Stupnik mjesto Strmec je obranjen. Ako to promatramo kroz financijske i statističke brojke to izgleda ovako: na poplavi u Strmcu bilo je angažirano ukupno 355 vatrogasaca i utrošeno je 7.410 sati što prema važečem cjeniku VZG-a iznosi 666.900,00 kuna. Također u akciji je sudjelovalo 11 vozila te utošeno 241 sat što iznosi 169.300,00 kuna. Kada to zbrojimo dolazimo do zbroja od 836.200,00 kuna. Na županijskom natjecanju djece i mladeži u Rakovcu muška ekipa DVD-a Kerestinec osvaja 38.mjesto dok je ženska ekipa DVD-a Svete Nedelje 17.

2011.

Tijekom 2011 godine na području grada Svete Nedelje odrađeno je 115 intervencija. 81 intervenciju odradili su naši DVD-i članovi našeg VZG-a dok je 34 intervencije odradila JVP Samobor na poziv Policije. Članovi Komisije za vatrogasnu mladež i natjecanja pohađali su seminar za voditelje vatrogasne mladeži u Fažani. Krajem lipnja i početkom srpnja realizirano je osposobljavanje za zvanje vatrogasna mladež. Od studenoga do kraja siječnja ove godine provodilo se osposobljavanje za zvanje vatrogasac i vatrogasac I. klase. Tijekom godine sufinancira se osposobljavanje vatrogasaca za vozače C kategorije koje završava sedmorica vatrogasaca društava VZG-a Sveta Nedelja. U svibnju se održava združena vježba DVD-a iz VZG-a Sveta Nedelja pod radnim nazivom “Radin 2011”u Svetoj Nedelji. DVD Kerestinec nastavlja kontunitet održavanja zajedničkih vježbi sa DVD-om Stupnik ovaj put u Stupniku vježba pod radnim nazivom “Martinela 2011”, dok DVD Sveta Nedelja već tradicionalno sudjeluje na združenoj vježbi u Lasinji. Tijekom 2011. prioritet je stavljen na nabavku osobne opreme vatrogasaca te kombi vozila. Tako se nabavljaju 26 komada intervencijskih odijela kao vid kapitalnih ulaganja. Nadalje za potrebe DVD-a Kerestinec nabavlja se kombi vozilo Opel Vivaro putem leasing financiranja. Zajednica sudjeluje u programu nabavke opreme u županijskom programu 200 + 200 = 100%, gdje se za potrebe DVD-a Kerestinec nabavlja oprema za desantiranje. Krajem godine nabavlja se auto ljestva s kojom se kompletira spremnost u operativnom segmentu. Početkom svibnja obilježeno je 20 godina rada i postojanja DVD-a Rakitje cjelodnevnim programom. Osim same ceremonije proslave održano je i vatrogasno natjecanje I. Kup Rakitja. Već tradiciomalno povodom Svetog Florijana organizira se prijem kod gradonačelnika grada Sveta Nedelja gdje se proglašava društvo i vatrogasac godine. Tako je za društvo godine proglašen DVD Strmec, a za vatrogasca godine Marko Matijević, član DVD-a Strmec. 26. rujna 2011. na pomoćnom sportskom terenu u Brezju održava se “Sajam mogućnosti” na kojem uz policiju i HGSS, vatrogasnu opremu, vozila i rad prezentiraju društva naše Zajednice. DVD Sveta Nedelja nastavlja svoj projekt ,,Dani otvorenih vrata DVD-a Sveta Nedelja’’.

2012.

Tijekom 2012. godine održani su mnogi seminari, osposobljavanja i školovanja Tako su članovi komisije za vatrogasnu mladež pohađali seminar za voditelje vatrogasne mladeži u Fažani. Krajem lipnja i početkom srpnja realizirano je osposbljavanje za zvanje vatrogasna mladež. Od studenoga do kraja siječnja ove godine provodilo se osposobljavanje za zvanje vatrogasac i vatrogasac I. klase. Tijekom godine sufinancira se osposobljavanje vatrogasaca za vozače C kategorije koje završavaju sedmorica polaznika VZG-a Sveta Nedelja. Početkom godine održana je pokazna vježba pod radnim nazivom „Genera 2012“ u kojoj su sudjelovali članovi DVD-a Kerestinec, društvo koje se nalazi neposredno uz samu Generu d.d. i samim time najbliži na možebitnoj intervenciji. Tom prilikom isprobana je i autoljestva koja je nabavljena za ovakove situacije. Odrađena je 81 samostalna intervencija. Sudjelovali smo u združenoj vježbi IPA CRO FLUDS koja je održana na jezerima u Rakitju, Strmcu i Zaprešiću. U vježbama koje su simulirale veliku poplavu prikazano je spašavanje na vodi, pružanje medicinske pomoći, ispumpavanje vode, prevencija klizišta, gradnja pontona, pročišćavanje vode te izgradnja šatorskog naselja. Sudjelovali smo kao markiranti i logistika. Za to smo dobili visoku ocjenu DUZS-a.
U mjesecu zaštite od požara održana je pokazna vježba pod nazivom „Offertisima 2012“ gdje je Petru Mikinu iz DVD-a Sveta Nedelja dodjeljeno priznanje za vatrogasca godine. 2012. godinu pamtit ćemo i po havariji tek nabavljene autoljestve u kojoj je jedan vatrogasac i ozlijeđen.

2013.

U 2013.godini izabrano je novo rukovodstvo Zajednice pa je za novog predsjednika izabran Marijo Švigir iz Svete Nedelje dok je još jedan mandat Zapovjednika povjeren Nevenku Čižmešiji. U mjesecu zaštite od požara održana je pokazna vježba u svetonedeljskoj industrijskoj zoni pod nazivom „ PPZ 2013“ a za vatrogasca godine izabran je Dario Marenić, član DVD-a Sveta Nedelja.

U proteklih 20 godina vatrogastvo na području grada Sveta Nedelja je u stalnom porastu. Radi se u svim segmentima, ali sa prioritetom na operativne vježbe i usavršavanja vatrogasaca. Nabavljeno je mnogo opreme, kupljena su vozila, od toga 6 novih. Pokrenuta je inicijativa za prijekopotrebnom javnom vatrogasnom postrojbom, izrađen je plan ugroženosti od požara, uspostavljena su mnoga međudruštvena prijateljstva i bratimljenja, intervencije sve složenije ali uspješno odrađene, održana školovanja i usavršavanja te obavezni liječnički pregledi vatrogasaca, samo su od nekih brojnih aktivnosti koje se odvijaju u ovih proteklih 20 godina Zajednice. Zahvaljujemo se svima onima koji su prepoznali vatrogasce kao štit u obrani našeg Grada i njezinih građana. Vatrogasaca koji se ne štede ni na jednoj intervenciji kako bi što više pomogli u nevolji onima kojima je to potrebno. Ovo izvješće je pisano kronološki, sa naglašenim događajima ali vjerujte aktivnosti vatrogasaca u Gradu Sveta Nedelja odvijaju se 365 dana u godini.

I na kraju dozvolite da se zahvalimo svima koji su nas pratili u ovih 20 godina i nadamo se da smo opravdali svrhu ove organizacije.

Predsjedništvo i zapovjedništvo
VZG-a Sveta Nedelja

  • Podijeli ovaj post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *